Een beroepsziekte is een ziekte of aandoening die ontstaat als gevolg van (over)belasting of als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkvloer.
Bekende voorbeelden van beroepsziekten zijn: RSI (CANS), mesothelioom, kanker als gevolg van asbest, schildersziekte (OPS) en de burn-out. Ook rug- en nekklachten door overbelasting – of een niet ergonomische werkplek – worden soms erkend als beroepsziekte.
Als u ziek bent geworden als gevolg van uw werkomstandigheden, dan kan uw werkgever aansprakelijk zijn voor de schade. Relevant hierbij is onder andere of de werkgever bekend was (of behoorde te zijn) met de specifieke risico’s en of hij zich voldoende heeft ingespannen om de risico’s zoveel mogelijk te voorkomen.
Vaak wordt geprocedeerd over de vraag of de beroepsziekte door het werk veroorzaakt is (of door andere omstandigheden). Dit kunnen ingewikkelde juridische procedures zijn, waarin schade ook ‘proportioneel’ kan worden verdeeld tussen de werkgever en de werknemer. Een voorbeeld: een rokende werknemer krijgt kanker, nadat hij jaren is blootgesteld aan asbest. Onduidelijk is of de kanker veroorzaakt is door het roken of de blootstelling aan asbest. Een rechter kan de schade dan ook proportioneel verdelen, bijvoorbeeld door 50% van de schade voor rekening van de werkgever te laten komen en 50% voor rekening van de werknemer.
Het is van belang dat u deskundige bijstand geniet wanneer sprake is van een beroepsziekte.
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden en hindernissen bij een beroepsziekte? Neem dan contact op.